profiel

Mijn eerste camera was een Ricoh 500, die ik kocht toen toen ik tien was. Een analoge camera natuurlijk en alle instellingen deed je zelf. Dat was een harde leerschool, altijd zuinig op filmpjes. Later schoot ik met mijn Mamiya Sekor, een volledige manuele spiegelreflex, Orwo diarolletjes vol. Die waren voor een scholier betaalbaar, waardoor je door kon schieten en experimenteren. Technisch perfecte foto’s lukte toch niet met Orwo, dus kijken en beeld werd belangrijk. Een aantal camera’s later, toen ik de overstap maakt naar digitaal, voelde ik dat ik mijn fotografie verder kon brengen. Na wat experimenteren en een eerste opdracht, verkocht ik mijn paraglider, schafte mezelf een goede camera en een paar goede lenzen aan en begon met nielsvanloon.com photography.

In mijn eigen werk zoek ik naar leegte en sferen. Rust en eenvoud, weining contrast of kleur, weinig licht, soms vervreemdend. In mijn opdrachten, en zeker in produkt- en interieurfotografie, zie je die sfeer terug. Ik probeer daar ook de schoonheid van het triviale te pakken. En juist de energie en toewijding van hen die die fietsen of juwelen maken. In mijn verhalende werk gebruik ik vaak zwart/wit met een hoog contrast, juist om meer kracht te zetten.

Maar werken met mensen en groepen is weer zo dynamisch. Het is zo leuk om met toewijding en geduld iedereen ontspannen en fijn te fotogaferen. Een goede band tussen met degene die achter de camera staat is daarvoor natuurlijk noodzakelijk. Het voorbespreken en elkaar aanvoelen is dan ook belangrijk voor je jezelf “kunt laten zien” voor de camera. Ik werk het liefst op lokatie, in het natuurlijke licht.